Interview

Eric van der Donk

Wat vind jij het ergste van ouder worden?
Ik vind ouder worden op zich niet naar, in tegendeel. Wat wel erg is bij ouder worden is dat er veel gebeurt wat ongemerkt aan mij voorbij gaat. Niet alles, maar wel heel veel. Dat komt ook door het omgaan met de nieuwe communicatiemiddelen. En daar ben ik niet sterk in.
Er zitten ook veel leuke kanten aan. Ik moet niets meer, maar ik doe wel wat. Ik doe namelijk alleen waar ik zin in heb. Het is in dat opzicht een leuke tijd om te ontspannen.

Wat is Tom voor man?
Tom lijkt, als je dat kan zeggen, toch veel op mij. Met die restrictie dat ik hem niet gekend heb voor die tijd en van na het moment waarop de film eindigt. Zijn beroep zou leraar kunnen zijn, maar ook iets heel anders, bijvoorbeeld als een administratieve functie van een bedrijf ergens in de provincie. Maar sowieso heeft hij een goed gevulde boekenkast en een platenverzameling.
Iemand die zo met zijn situatie omgaat, namelijk het ontkennen, is duidelijk niet goed bezig. Ik herken mezelf wel daarin, hoewel de toon in het afwijzen van de helpende hand niet mijn toon zou zijn.

Als je terugkijkt op je leven waar ben je dan het meest trots op?
Ik ben trots op wat ik bereikt heb met hard werken, maar vooral met de juiste keuzes maken. Gewoon; nooit dingen doen waar je niet achter staat. Toen ik vorig jaar november geridderd werd had ik iets van: “die onderscheiding lap ik aan mijn laars, maar ik heb hem wel verdiend!”

Je hebt gedraaid in een verzorgingshuis. Wat viel je daar het meest op?
Wat mij opviel, ondanks de noodzakelijke concentratie op mijn werk, was dat de mensen zich heel duidelijk in hun kleine kamerappartement opsluiten. Te midden van hun eigen spulletjes. Vertrouwd.

 

Wim van Rooij

Wat vind jij het ergste van ouder worden?
Het ergste van ouder worden is de lichamelijke achteruitgang terwijl je geest nog functioneert als in je jonge jaren. Maar ook daar komt allengs een einde aan, dat zullen we moeten accepteren.

Zitten er leuke kanten aan?
De ‘leuke’ kanten van ouder worden zijn de rust en de tijd die je voor vele dingen kunt nemen. Uiterlijke, onbelangrijke zaken zijn dan totaal niet meer van belang. Je druk maken om futiliteiten is niet meer de moeite waard, je steekt er geen energie meer in.

Wat is Tom voor man?
De weerzin om met je handicaps om te gaan is voor Tom een vreselijke belemmering in zijn huidige situatie. Daardoor kan hij het zichzelf en ook de andere mensen moeilijk maken. Onderworpen en onderdanig te moeten zijn aan zijn medebewoners die hem willen helpen is voor hem een niet te dragen last.

En Max, hoe zit hij in elkaar?
Max heeft een totaal ander karakter dan Tom. Hij is begrijpend, maar vooral heel erg geduldig, hij weet als geen ander dat het voor een onafhankelijke man als Tom een bijzondere overwinning moet zijn die zelfstandigheid op te geven.

Als je terugkijkt op je leven waar ben je dan het meest trots op?
Ach…wat is trots? Dat je een beroep hebt uitgeoefend dat al in je vroege jaren een hobby is geweest. Mooie rollen heb gespeeld, toneelstukken heb geregisseerd die in het kader van die tijd gezien de moeite waard waren, dat alles geeft toch een zekere voldoening. Relativiteit gaat gelukkig bij het ouder worden een grote rol spelen.

Je hebt gedraaid in een verzorgingshuis. Wat viel je daar het meest op?
De onderworpenheid… de afhankelijkheid, waar waarschijnlijk geen mens aan kan wennen. Maar ook de liefdevolle zorg van het verplegend personeel, die, als ze de tijd ervoor kunnen vinden, belangstelling hebben voor de hulpbehoevende medemens.

Hoe zou je het vinden te moeten wonen in een verzorgingshuis?
Laat ik daar nog maar niet het hoofd over breken. Je zult het moeten aanvaarden als het komt.

Zou je je thuis kunnen gaan voelen in het verzorgingshuis?
Je ‘thuis’ voelen kan je alleen maar in je eigen huis.

 Laatste Nieuws

  • ‘Thuiskomen’ op TV!‘Thuiskomen’ op TV!

    Op zondag 23 september wordt de film Thuiskomen uitgezonden op tv. De film is om 23:00 te zien in de zendtijd van het programma… »
  • Succesvolle premièreSuccesvolle première

    Vrijdag 27 januari beleefde de film Thuiskomen haar feestelijke première. Na maanden werken zagen alle betrokkenen het… »

Contact

NACHTZON MEDIA BV
KONINGSSTRAAT 96
1211 NR HILVERSUM, NETHERLANDS

Bestel de dvd / Order the dvd

Bestel nu! / Order now!
€ 19,50 (excl. BTW + portokosten, VAT + postage)

© 2021 Nachtzon Media RSS Inloggen